12/28/2012

UPDATE STOCK

Disebabkan dah seminggu ke dua minggu  tak update blog
siyes lupa dah nak kira minggu
gara2 BUSY TERLAMPAU..korang HADO?

Jadi ahkak diba selaku seorang yang gila kuasa nak HUPDATE 2 entry sekaligus malam ini :P

Memula nak citer kejadian DIBAHAM SERIGALA BESAR YANG JAHAT






WAH GITUH

sebenarnya takderlah kene baham ngn serigala pun..cuma nak bagitau ahkak diba berjaya merembat
buku-buku kegemaran ahkak diba di sini

BBW

sebab ader sale uolssss...GILER BOSAR PUNYA sale
potongan sehingga 75-95 percent..kalah SOGO okeh :P


hasil kegigihan

- mengharung jem nak ke serdang...bleh ikut MRR2 tapi konpem jam lepas opis hour..maka gegeh ikut highway masuk kot PJ...ikut sg besi ke serdang
- sejam dah sampai tapi tersalah lane amik kajang..nasib ada U -TURN..buang masa plak
- dah sampai...takut plak terlepas maghrib..dengan wedges berketinggian 8 inci...menyusuri jambatan ke mines kemudian patah balik pergi BBW

TADA

-

--

---

----

-----

------

-------

--------

---------

---
tu dia hasil tangkapan ahkak diba


nasib belum gaji kalau tak harus kak diba angkut






3 trolley okeh...


sangat2 puas hati..tahun depan harus POI LAGIK

erkk..tangan dah penat...tak jadik hupdate bakul2 dua entri
sambung citer lagik satu esoklah eks.....rasa nak patah dah jari nieh

12/27/2012

WORDLESS THURSDAY--KATANYERRRR


sweet tak kata2 nie utk pemenat peminat-peminat kak diba semua
akak diba dalam fasa+ sibuk + busy+ sibuk + busy + buat2 busy
nanti ahkak UPDATE berbakul2 keh ;P

muahssss

12/18/2012

BEJING Day 4 and LAST DAY (habis gak...semputtt)

YEAY!!!!!!

akhirnya ahkak diba berjaya siapkan entry last beijing..mintak maaplah ahkak diba kalau dh mengarang mulalah tak sedar diri bagi dirasuk rasuk gituh.. dari pantun terus jadik cerpen pendek uols
ahkak diba cuba singkatkan hari keempat dan hari terakhir di BEIJING okeh

hari keempat pergi OLIMPIK PARK (salah satu tempat kebanggaan orang beijing lah kan) dahlah jadik TUAN UMAH OLIMPIK siap JADIK JOHAN paling banyak EMAS LAGIK tuh.....
maka saksikan gambar ahkak diba dengan STADIUM SARANG BURUNG MERAK walaupun ahkak diba tak bersukan pun kat sana

at the entrance...gambor jek..tak masuk pun..TG kata dalam stadium sama jerk ada kerusi stadium..
boleh gituh??? :P

3 DIVAS in front of bird nest 
: matilaa kene carut perasan DIBA:

tak lupa sempat wa culik anak cina mana ntah yang gebus gebas sebab geram tgk kemontelan mereka dengan winter coat..nasib budak itu memberikan kerjasama utk bergambar sekaligus jadik ENTRY BLOG ahkak diba


 jangan mintak royalti yer dik..blog ahkak nuffnang pun seposen jerk :nangeh:

dekat stadium nie ada gak kedai aksesori souvenier...jadik wa rembat lagik THSIRT hard rock dgn FRIDGE MAGNET PANDA yang sgt chomel.....
FM tue bleh gerak-gerak 4 kaki panda tue jadik mcm2 posisi...
UOLS HADO???
cenggini rupanyer...ada magnet setiap pasang kaki tangan tuh 

walaupun tak naik SUBWAY (LRT beijing) managed gak tangkap gambor kat stesen SUBWAY tuh
jadiklah khen???

petang tue pergi pasar lagik shopping ; kali nie berjaya grab lagi t-shirt hard rock tapi jenis HIGH QUALITY..
berjaya gadoh2 buiat kali terakhir dgn amoi untuk beli 2 shirt dgn rege RM 15( 30 yuan ) setiap satu
walaupun memula amoi tue letak satu RM 75(150 yuan) (GILO!!!)..
rembat gak sebuah handbag kulit untuk diriku ini

ESOKNYA DAH NAK  BALIK!!!!


nak balik terus pakai t-shirt yang beli semalam (gambar sekitar hotel sebelum pulang)


before dihantar ke airport, kami jalan2 menikmati
 jalan WANG FU JING (macam pasar seni kalo kat MALAYSIA) 


tolong jgn kata ahkak diba adalah IBU PERI PANDA okeh....


jalan2 lagik...duit ada sikit lagik tapi sebab sejuk takder mood nak beli 
(saper suh tak pakai winter coatkan..RASAKAN!!!)



TRJEBAK gak beli pengepit kuku panda(merangkap keychain)
tawar punya tawar dapat murah..YEAY!!!

ni rupanyer (tak semapt amik gambor yang dah beli sebab dh bagi org :P)



dan akhirnya berangkatlah kak diba PULANG
 flight kul 2 pagi 
kul 8 dah sampai airport
MOTIP???

maka kat airport ahkak diba terpaksa tidur aksi gini
gambar sekadar hiasan okeh

tapi mmg bebetul tidur secara duduk atas troli bawak beg...nangessss
JATUH SUSUK AHKAK DIBA OKEH!!!

12/13/2012

CINTAKU TERTINGGAL DI BEJING PART 3

Adeh....dah dekat sebulan tak terhupdate sebab mengalami sindrom gila babi demam kemalasan :P
oklah kalau bleh sekali taip nak habiskan citer 5 hari kat beijing yang dah jadik nasi lemak basi tuh ..nanges

Day 3 pergi PEARL CENTRE (salah satu kedai gomen gak)

kat pearl cntre nie dgrlah jurucakap membebel pasal tiram..bla..bla...bla...so tiram dieorg nie drpda air tawar..siap ada sesi TEKA KACANG DALAM BOTOL MUTIARA DALAM TIRAM lagik..walaupun tiram tue kecik..biasanya ada lebih 20 biji mutiara dlm tuh...tapi kecik2 jerk ahh kan


gambar sumber google...tak berminat pun nak snap gambor dlm kedai

pastue mcm biasa sesi MENGABISKAN DUIT lah kan...mcm biasa gak aku mmg sekali2 TAK TERJEBAK :p... iman kuat katanya..lagipun ayat promo yang mereka sering gunakan untuk mengelentong kita sambil memperoleh UNTUNG adalah ayat DISCOUNT FOR U...


then dah berjam2 kat sana,,.
mmg kat kedai2 camnie selalu lama ...WEKKK!!! 
tempat yang ditunggu gak sebab cantik ialah SUMMER PALACE


 TADA....................................


cantikkan jambatan dan pemandangan tuh,..untuk pengetahuan korang..tasik tue adalah TASIK BUATAN..BUKIT BUKAU pun buatan tapi tak sure yang belah belakang jambatan atau depan nie yang BUATAN
maklumlah org CINA kan percaya feng shui..tempat yang depannya ada air ..dan belakang kot ada bukit bukau dipercayai bawak ONG...gituh

skang layanlah gambar iols atas jambatan yerk...oh yerk..seberang jambatan ada pulau..
so ader gak gambar kat pulau tuh

nie gambar kat pulau...berlatarbelakangkan bangunan ala2 tokong.
 Tue memang SINONIM kat cina okeh...sama jerk semua bentuk


korang MAMPOO kepala kene pancung kat batu camnie???



pose yang paling aku SUKA dalam bebanyak

CAKKKKK!!!

bleh jadik cover kalendar musim luruh tak hagak2x uols???


petang plak----> mcm biasa kalau gi BEIJING mmg dia bawak kedai2 HERBA dia
kononnyer dpt urut kaki free (yang nie mmg free pastue pujuk2 suh beli ubat) "P
muka bosan sebab takmo beli OBAT

dieorang dok panggil pakar2 tabib suh cek sakit apa...iols malas nak layan kan..
JATUH SUSUK KAK DIBA kang..so i just said "ALREADY CHECK" ayat melarikan diri gituhhhh


baik snap gambar sistem saraf akupunture nieh


gambar plak kat luar
bukan senang nak jumpa pokok musim sejuk
kalau kat malaysia harus kat TANAH TINGGI sajork kan


last but not least mereka bawak gak pergi kedai TEH/ DR TEA
ni cilok dr blog lain...tapi basically mcm nielah
dia bagi rasa pelbagai jenis tea
aku rasa jerk semua....
tapi macam biasa


TAK BELI PUNG :P

sebab lebih baik beli kat kedai biasa...harga 150 yuan sekotak (rm75)..tak reasonable kan??kalau kat luar entah baper ringgit jerk sekotak tuh...hak tuii tipu...WEKK lagik

so duit2 yang tak digunakan /dibazirkan di kedai mcm nie, ahkak diba gunakan untuk SOPINK TIME di pasar2 yang jauh lebih murah dan berbaloi...dgn syarat..pandai TAWAR. pandai BERLAKON

so ayuh ke pasar YASHOW
TAWAR SAMPAI LEBAM
biarpun dioarng ckp crazy ker hapa...ader ahkak diba kesah??


seriously tak hengat apa aku beli
tapi mmenag berbaloi sebab dpt luggage besor warna pink
dari dia letak 1500 yuan(RM 750)

tawar sampai kuar air liur merentasi pagar berketinggian 70 meter
ahkak diba dapat 250 yuan (RM 125)
kalau kat malaysia mmg takkan dpt rege tue


AKSI TERLAMPAU AHKAK DIBA GEMBIRA DAPAT LUGGAGE IDAMAN

di sebalah malam plak shopping kat hotel sebab AISYAH (muslim beijing) bawak tshirt hard rock+ cadar+ table cloth + table runner + tissue cover+etc
sakan memborong semua macam pasar dh rupa hotel tuh
hasil rembatan iols
10 helai tissue cover
5 table cloth
5 t shirt had rock dan tshirt beijing
ada lagik tapi tak hengat..ngeh
dah shopping kan??manalah hengat


12/03/2012

Cintaku Tertinggal di Beijing Part 2

maaflah korang hakak diba kene hempap buah durian busy yahamat sampai nak sambung 2nd part pun hazabedah sungguh :MERAUNG:

okeh hari kedua di BEIJING adalah kemuncak nafsu bagi hakak diba
sebab akhirnya sob..sob..sob (terharu uols) dapat gak ahkak diba jejakkan kaki ke salah sebuah 7 WONDERS kat dunia nie....mana lagik kalau bukan

TEMBOK BESAR CHINA

akak diba masuk ikut pintu nie JUYONG
(pintu biasa org2 masuk kalau pergi tembok besar) ada banyak pintu lain  lagik seperti pintu BADALING (katanya view badaling lagik cantik)

kitaorg start dr gate 9....ahkak diba panjat smpai gate 8 jerk..itupun sebenarnya sgt tinggi okeh...
lagipun nak naik mmg best walaupun letih tapi nak turun takut sebab curam yahamats :pitam:
TADA!!!!! tinggi khen


pastu masa dah turun baru perasan kat bawah ada banyak mangga2 bergantungan sepanjang tembok
nampak tak??kalau tak nampak maknanya 5 kali jumaat lagik korang out

okeh kak diba ZOOM IN sikit
KAU KUNCI CINTAKU
DI DALAM HATIMU....
KAU KUNCI CINTAKU
sambung sendiri...koser nak melalak

Dieorang percaya kalau kita kunci cinta kita kat sini (tulislah nama korang dan pasangan kan) patu lock kan dekat sini..gittew...semoga berkekalan ke syurga katanya cinta itu....ahkak diba ingat kat KOREA jerk ada aktibiti gini...rupanya kat  muka  tembok nie pun HADO.

dan SUBHANALLAH...masa kat diba dtg masih ada sisa salji kelihatan..katanya 2 minggu sebelum kami sampai memang area great wall nie salji turun (cuaca di area great wall agak berbeza dgn tempat lain)
kita saksikan sisa sisa salji itu
jadiklah kan dpt tgk walaupun tak dpt nak main lontar2 peluru  salji atau pun buat snow man
 dan akhir sekali terimalah

I


II


III


IIII


IIIII
COVER ALBUM TERARU AHKAK DIBA

TEMBOK BESAR KAU BUNUH CINTAKU

dptkan di kedai2 radio rosak berhampiran anda yerk...edisi terhad

later  uols :P

11/28/2012

Cintaku tertinggal di Bejing Part 1 Version 2

curlast sangat PART 1 sampai latest 2 version khen??DIBA KATANYERRRR
semalam tgh idea mencurah2..tapi tgn dah penat nak menaip
okeh..day 1 tak habis lagik....semalam baru cite pergi 2 tempat
pas makan tengahari
 (macam biasa banyak makan daun rumput rumpai vegetarian byk kat sana..lama2 leh turun 10 kilo akak okeh)
tapi first restaurant for day 1 nie...menunyer agak sedap..sebab ada kari daging lagik..then ada lah rasa rempah ratus...kalau tak semua tawar hebe
hilanglah sikit kerinduan masakan malaysia katanyer (cet..poyo walhal baru sehari kat china)

lepas makan kami menuju ke SILK STORE atau dalam bahasa ugandanya melayunya KEDAI SUTERA
tapi akak diba  tak berminat ke kedai2 kerajaan(dieorg panggillah kan kedai kerajaan)

notes: kedai kerajaan di beijing merujuk kepada kedai2 yang wajib dibawa oleh semua tourist gude termasuklah kedai sutera, kedai jade,kedai kristal, kedai teh, kedai herba...mak aiii semput nak listkan....

kat kedai sutera kami dilayan dan dikelentong diberi taklimat oleh SARAH atau lebih dikenali dgn nama SARAH LAI ..LAI...LAI
sebab setiap kali nak bawak kami dari satu stesyen ke stesyen dia akan ckp LAI LAI LAI..mali--mali..mali ipoh mali
Dia citer lah pasal kepompong, penghasilan sutera..bla...bla..bla....siap ada jual kepompong lagik yang katanya bagus tuk kecantikan.. cubalah korang try kot2 pasnie kulit jadik sehalus sutera atau muka jadik kepompong terus...nangesss

Lepas tue apa lagi..aksi merabakkan poketlah....nasiblah aku tak terjebak sebab aku dah bersumpah dgn diri sendiri memang takkan beli pape kat kedai kerajaan ni..sebab harnya agak mencekik darah walhal kat luar kualiti yang sama korang bleh dpt lagik murah..kekdanya kedai tue akan bagi komisen pada setiap TG yang bawak kita ke sini dan beli brg. Kebetulan plak aku memanglah tak minat sutera/jade/kristal semua tuh..tapi mcm biasa mmg ramai yang terpedaya dan beli..terpulang..kalau dh minat mahal pun tak kesah kan??and in my opinion..design2 cadar/sutera dlm silk store nie siyesly not my taste okeh...mcm ala2 kuno gituh

orang sibuk jalan2 memilih sutera....kami..jeng..jeng..jeng

-


--


---


----


-----

sibuk gambor sakan kat luar sebab  bosan menunggu makcik2 puspanita membeli belah..boleh???
kalau pakai winter coat tue nampaklah mcm aku bleh fit dalam baju kat belakang tuh
walhal baju tue besor gila sebenarnya
motip: nak ckp diri sendiri keciklah tewww...haktuiiii :P

berhenti solat jamak di masjid Niujie
gambar ehsan google sebab tak bawak kamera 

dan akhir sekali yang ditunggu tunggu
ACROBATIC SHOW
sejam setengah okeh...
walaupun duk belakang sekali gara2 seat dah penuh..sangat puas hati pertunjukan mereka

AWESOME
yang nie pun gambar ehsan google tapi mmg sempat tgk aksi2 nie


aksi abang gay  gagah tidak dilupa

balik tue aku berangan nak beracrobatic gak..tapi tak payahlah kan...kang aku jadik camnie




HADOI TERPELEOT KAKI AHKAK DIBA
malu mak 18 keturunan okeh
maka aku lupakan jerklah nak buat aksi gimnastik bagai tuh....terjun tiruk cukup katanyer

later uolssss

11/27/2012

Cintaku Tertinggal di Beijing Part 1

Sekejap jadik host jalan2 cari makan...kejap2 jadik penggiat senaman..kejap2 jadik blog travel..kejap2 perasan jadik diba korang layankan ajerk keh

mari mengikuti journey ahkak diba nan hado ke BEIJING...cintaku tertinggal di BEIJING katanyer
tiba kat airport beijing lebih kurang kul 115 pagi....mak aii sejuk menggigit ke tulang sumsum....nasib dah sarung winter coat awal2...kalau tak mau kejung sekejap....sampai jerk TA (Tourist Guide) yang fasih berbahasa melayu dah sedia menanti di bas....
MICHAEL namanya...sangat fasih BM + gila kelakar tahap cipan
memula sampai paling takleh lupa dia cakap
" wah....semua perempuan yerk....tak ramai bawak pasangan..patutnya di Bejing bawak pasangan..Beijing sejuk....malam2 boleh peluk2 kasik panas"

mengekek makcik2 dgn aku jugak dalam bas
sampai hotel...mandi2 tidur...mandi mmg kene guna heater kalau tak harus aku jadik siti kelembai dalam bilik air tuh :P

tibalah hari pertama....seawal 750 dah ada dalam bas....menuju ke TIANNAMEN SQUARE(setiap org yang pergi beijing pun lawat benda yang sama...korang baca jerklah info kat tenet....)
maaplah ahkak pemalas nak buat segala benda copy paste..ala2 dataran merdeka lah kot kat sini
okeh layan gambor


dalam perjalanan.....................

dah sampai dataran..so mestilah gambar kat benda yang CATCH EYES khen???
so ada bunga besar..michael kata sebab ada meeting kat sini. maka wujud bunga tuh...

tadaaa....besor kan....tapi nie gambar jauh..gambar dekat dah siap print oleh photographer..terus akak diba beli okeh...kenangan gituh 

dan orang2 beijing sgt percaya akan tuah Mao Zedong (also transliterated as Mao Tse-tung) 
katanya bila bergambar ngn dia nanti jadik kaya cam dia gak...aku tak caya okeh..tapi amik jerklah gambar kenangan katanya (sumpah aku taknak bf camnieh :P)
kalau Mao Zedong  tapi sebutannye mau makan ce tong ni macam fahrin ahmad atau adiputra harus ahkak diba bergambar dgn aksi begini di sebelah potretnya okeh


tapi sebab mau ce tonggeng  tak berapa nak hensem..gambar jauh2x cukup :p

kalau dah sampai ke tiannamen memang automatically melawat FORBIDDEN CITY gak.
ahkak taktau sebenarnya mana sempadan tempat nie..janji aku masuk2 dua-dua tempat tuh
dapatlah snap singgah sana MAHARAJA CINA dolu2

biasa jek kan cantik lagi kamar beradu kak diba hampun....
tapi suka tgk ukiran kat silingnyer

penuh seni

pastue fefeeling ala2 puteri raja cina plak bergambor kat taman dayang bunting dalam forbidden city tuhh

dah nama pun musim autumn in my heart kan..haruslah pokok tue togel jerk tanpa daun

nie taktau kat mana tapi masih dalam KOTA LARANGAN dan area TIANNAMEN gak





pastue makan tengahari...yeay!!!!!!!!! mak loike

muka lapor.....tak habis lagik cerita day 1 nieh...nanti sambung sebab penat  balik beijing pun tak hilang lagik penipu betul walhal dh seminggu blk

later uols..muahs