11/30/2009

erm...bosan

bosan sebab takder citer menarik hrnie(ader tapi biarlah rahsia)
just update my routine today
700 am= bfast at my hometown, half senduk nasi lemak+ half mee, lots of timun, half white egg
nescafe
driving back to kl
1100 snacking= i piece oat n krunch hazelnut, air kosong 2 mug
1215= lunch, nasi pth sesenduk, 2 pices terung berlado, ulam-ulaman, ikan pari cicah sambal kicap
pastue kawan bagik aym paprik seketul tecit
air suam
kemas umah sampai berpeluh2..ahaks...menyapu n etc
snack= choc cadbury almond, 4 kotak kecik tue dr satu bar
dinner at 630= my fav thosei mahbub, barli suam
sambil bermesyuarat tgkap..hakhak amik half teh tarik
lots of air suam

11/29/2009

MUSIC

everyone loves music rite? for me i jenis layan jerk semua
tapi yang too hardcore tue kengkadang takleh layan
but KARAOKE is one of my favourite activities..
(mulalah terpikir nak pi red box skang jugaks)
hrtue i terdengar lagu nie kat SINAR
best gaks
sebenarnyer muzik indon nie kdg2 nampak lawak but it sounds nice to my ear
layanlah one of my favourite indon song
CINTAKU SAMPAI KE ETHIOPIA...hehe
suker lirik dia video



kalau kau benar sayang padaku..
dan kalau kau benar cinta..
ucapkanlah..janji setiamu..
kalau kau benar sungguh mahu..
semua milikku untukmu..
jiwa dan ragaku..semuanya untukmu..


*bukanlah emas permata..(intan berlian)
juga bukan gemerlap dunia..(bintang-bintang)
bulan madu..aku pun tak minta..
asalkan kita dapat berdua..
aku pun bahagia..
kemana pun kau perg..i ku kan ikut kamu.. walau..
ke hujung dunia..

c/o..
jangankan gunung fujiyama..
puncak himalaya ku ikut kamu..
jangankan ke kamboja..
ke ethiophia ku ikut kamu..
kalau memang kamu cinta aku..
ke kutub utara..aku ikut kamu..

jangan..jangan..janganlah kau ragu ragu sayang..
jangan..jangan..jangan ragu kan cintaku sayang..
jangan..jangan..janganlah bimbang dan ragu sayang..
sumpah mati..aku cinta kepadamu..

ulang*..

11/28/2009

RAYA DAN MAKAN

kalau sbut jer raya, memang sinonim ngn makanan kan
hurm..tue yg tak tahan
semalam dah kantoi konon nak w/o 2 kali
last2 wat pagi jerk
nie dah masuk 2nd raya haji
my mum buat her best nasi lomak ler(dah nama tauke kedai nasi lemak)
mmg rugi if aku tak makan
nasibler pepagi tadik dh berJM maximise
biler cik P dtg nafsu makan nie lagiklah tak makan saman..hukhuk
here's the picture
nasi lemak, sambal, ikan bilis n kcg, timun



tapi nie gambor selepas sebab tue tinggal ckit
masa seblum tak teringat nak mik gmbo sebab lapar hala2 tak sedar dirik

pastue my mum masak gak lauk
sotong masak merah n sambal telur rebus


of course aku terkam stg tuh..mak aii sedapnyer
tghari nie plak ader kenduri
pergi jap tadik
dah kantoi makan bubur cendol, manis,lazak n of course LEMAK
for lunch amik nasi sesenduk+ gulai lemak nanas ikan masin, sayur kubis,ayam rempah
nasiblah bertgkus lumus sama memasak
penat gak smapai peluh2 ketiak
dari meotong,tukang blender sampai tkg grg ayam..hehe
ptg nie confirm kene berzumba n tambah pilates ckit kowts


UPDATE SEMALAM (27/11/2009 ) and today (28/11/2009)
27/11
w/o at 615: JM crdio kckbxing with dumbell for certain moves
bfast= nasi impit 2 ketul, ayam mask merah 2 , lemang
pastue duk ngunyah ntah pape sepanjang hari sampai tak hingat
dinner before 8pm= nasi putih sesenduk, semangkuk ulam, rendang ayam 2 ketul

28/11
bangun dgn rasa bersalah
cik P dh dtg tapi tetapi berjm maximise at 620am
bfast= nasi lemak sambal stg (banyak..mak aii)
pergi kenduri tlg org (bakar gak kalori kowt..ahaks)
lunch= nasi sesenduk+ gulai lemak nanas ikan masin, sayur kubis, ayam rempah
amik breast part jerk
kantoi= bubur cendol yang sgt heaven...(manyak hokkey)
workout ptg= 3 set video zumba n pilates thights
dinner= taknak kalau bleh..hukhuk
tgk mood
sekian sy melaporkan

11/25/2009

STRESS IS GOOD???

Talking about my presentation yesterday..
selama nie tak pernah kene present pun about my progress
sekali kene wat power point and present depan my supervisor (DR ROY)
punyerlah rasa cuak wlpun 4 candidates jerk yang kene present semalam
meroyanlah wa siapakan my result dan paper yang patut
stress giler!!!sampai tidur 5 jam jek (at least ko tidur gaks..haha)
tapi dlm stress tue idea dtg mencurah2 sampai sempat siapakan my poster presentation for congress in Bangkok bagus gaks stress nie rupanyer
kalau tak, hari2 biasa kalau tak stress,aku ngadap pc 4 jam, type discussion 2 line jerk..wakakakaka hampeh
oklah semalam masa present
so sekali sekala stress nie bagus gaks untuk jadik BOOSTER for us to move on kan
cumana kalau stress melampau kang gila lah plak..nauzubillah..hehe
DR ROY sporting sgt2 and siap discuss aper yg patut to improve my thesis
then pagi nie pulun GYM
RPM session
n nie ader snap 2 gambor dlm gym (konon-konon perasan dh slim..wakakakaka)

nie lepas rpm kelas..rasa cam pendek laks dalam this pic



nie lagik satu, layan jerk arr eh..haha
tapi lengan cam nampak masih berlemak

11/22/2009

AKU TAK MAHU LAGI BERFANTASI

Aku tak mahu lagi hidup berfantasi
Memang fantasi itu indah
Bagaikan kita di syurga
Bagaikan esok takkan terpadam
Bagaikan kita hidup selamanya

Namun realiti pasti menjengah
Bukan utk seketika, tetapi realiti itu nyata
Mungkin fantasi itu akan selalunya indah
Jika bisa jadi kenyataan

Aku tak mahu lagi berfantasi
Sebab ku tahu ia takkan jadi kenyataan
Ia takkan berubah menjadi realiti
Aku kini berpijak di bumi yang nyata
Biarlah fantasi itu menjadi satu kenanganku yang terindah....

ERM, sajak @ monolog nie aku ciptakan secara tak sengaja sebab bad mood tadik..dh rasa ok ckit..korang layan jerklah..if tak paham buat2 jerk paham ok..hehe

My weekend

">
Hrnie pagi2 dh bad mood..due to some reason i rasa hrnie dh spoiled sgt2 my weekend

Sakit sgt jiwa nie , hanya ALLAH yang tahu..ya Allah berilah aku kekuatan..amin

So update semalam, sabtu 22 November 2009

Morning workout: JM SHAPE UP

Bfast: 1 pice wholemeal + telur itik masak lemak(less gravy, w/o yolk)+ sayur fucuk

Lunch= nasi sesenduk + ulam ulaman(daun sald n ulam raja) + ikan kembung masak lemak less gravy

Dinner = my mum belanja dekat our favourite family restaurant, SELERA TIMUR..(thanks mak)

*Siakap 3 rasa

*Kalian ikan masin

*Daging masak merah

*Sotong celup tepung

I decided not to take nasi for the sake, hahahhaah.so ratah lauk yang bayak tuh n sayur

Erm..kalau lik kg mmg tak dpt nak clean2 sgt..(let’s indulge..ngehngeh)

Back to my life, semalam sepupu2ku yg comel dtg, hehe rindu kat syirah, cousin aku (skang 3 tahun)..dulu pernah stay kejap kat umah masa mkcik ku dlm pantang, dia nie putih melepak n kemerah-merahan. Makcik aku porong rambut dia, skang dh pendek, Nampak cam tomboy laks..haha

Semalm dieorg mintak makeup-kan ,aku make-up semple jerk maklumlah dh kecik, kang irritation lak skin dieorg, pastue snap gambar dia n mira a.k.a. ya cousin aku lagik sorang. Here is the piccca.sebelah kanan syirah, sebelah kiri tue ya.

11/20/2009

UPDATE

erm sepanjang 3 hari nie puasa hati gakler dgn jadual workout
pagi nie ingat mau pergi gym at 7am
tapi kaki sakit lak+ ader kelas pukul 10 am
so rasanyer hrnie my body need to rest from workout...
petang w/o drive jerk arr lik kg kowts
so update ckit menu n aktitiviti semalam
bfast= dh tampal kat blog nie
lunch= nasi ayam hainan pantai dlm (lupa nak snap ..sdap sgt..haha)
tapi tak best pun
teatime petang= 1 piece wholemeal cicah ngn neslo
dinner= 1 1/2 wholemeal+ telur mata sambal+ sayur+ papadom
malam supper kantoi= minum neslo ais ckit lagik + papadom
nasib ader w/o siang
nie nak paste gambor bfast tadik
hajat nak makan berat
tetiba teramik sandwich tuna
teh tarik half gelas jerk


tghari nie mau pulun nasik berlauk..GOTCHA!!

11/19/2009

WORKOUT WEEK

Guess what? i named this entry as "WOrkout Week' sebab minggu nie paling banyak pergi gym
pehtue if tak pergi memang pulun gak workout kat umah
selasa= w/o pagi, skipping n stregth training rabu= RPM class 50 minutes (really intensive..sweat..sweat..sweat) khamis merangkap today= 1 hour mix dance, cross ramp machine n eliptical
skang kan musim hujan, ckit2 rasa lapor..makan tetap makan but ctrol portion
tapi i 'm not worry to much sebab rasa dah buat sebaik mungkin for my w/o routine
and i have to climb at to 6 floor by stairs sebab lif rosak...sambil bwk laptop 3 kg nie...huhuhuhu
kalau dulu mau menyumpah seranah sambil nangis pas sampai umah
skang relax jerk sebab anggap semua tue senaman..hehe
this is my bfast for today..really oily(dalam gambor pun anmpak keoilyannya)
..no choice arr sebab dah termauk dlm cafe tuh

so amik ckit jerk
kueh teow about satu senduk
sambal telur rebus buang yolk
terung+ kcg berlada (sedap)
rm 2.90 + nescafe tarik(what an cheap price..hehe)

11/18/2009

Field Trip

Yesterday i went for my research field trip at Carey Island
lama sgt tak pergi
last 6 month i always went there for my research purposes
so I was tired masuk ke dalam hutan paya bakau sebab dh lama tak pergi sana
padahal sebelum nie relax jerk
pergi sebab nak amik gambar2 vegetation for my BANGKOK CONFENCE this coming December
so sempatlah snap gambar ku yg comot di paya bakau
siap ber boot bagai
tapi mmg penat semalam
me with safety jacket provided by SIME DARBY..huhu (skema)
one more..i take off the jacket..haha
tgklah comotnyer with that dirty boots(dh masuk lumpur)
then update my routine semalam
bfast= roti canai kosong + teh tarik (break the rule after almost 1 year)
nasiblah roti tue tak oily
pastue kul 4pm baru lunch sebab sibuk dlm hutan
nasiblah bfast berat
lunch= nasi grg cina telur mata dgn limau ais, air suam x tinggal
so for dinner at 8pm= semngkuk sup sayur+ 1 wholemeal + tempe grg jerk
supper= neslo semug cicah half wholemeal
kira balance arr kan sebab kalori yg terbakar di field sgtlah byk kot..sebab penat nak mampos..huhu

nie plak gambar i dgn my junior(she's working on mangrove research also: ARINA
thanks for let me join u for the trip
nie gambar arina ngn assistant dr sime darby, Ali, he's mahmeri kaum dari puak asli di Carey Island.

Glamour jap ali..kalaulah dia tahu yang aku letak gambor dia kat internet..hehe
For your info, kebanyakan puak asli mehmeri tinggal di Pulau Carey, since Pulau Carey di bawah pentadbiran Sime Darby Plantation, most of the workers here are "mahmeri" and also indian.

11/16/2009

UPDATE MENU

dah takder bender nak wat
so citer pasal menu
saturday tue malam i buat egg salad jerk
very simple one
sebab paham2 jerk arr siang tue makan byk sebab kat kg
daun salad dipotong2+ hard boil egg sebiji ku siat2 jerk
of course w/o the yolk arr
pastue my mum suh goreng kopok keping
so amik 2 keping..hancurkan masuk n gaul dalam my egg salad
letak sos cili ckit
yummy...mamam..then semalam for tea time my mum asked me to fry cekodok@jemput2
so i did cekodok ikan bilis
ini hasilnyer


banyak gak ku taram
hancur n ke laut ah diet di hari ahad..haha

11/14/2009

MOOD

skang nie ikut mood..time malas mmg malas nak update hukhukhuk
so update aktivitiku semalam
jumaat
balik kg dh ptg
selalunyer penat drive malas nak w/o
tapi semlam rajin
i did zumba special kk set 2&3
followed by pilates abs , bun + tights
pastu dinner with this soup
i prefer sawi but semlam takder so replace with kubis..hehe
tgh malam kantoi= tetiba lapar makan sesenduk and half nasik
TODAY
dgn penuh keinsafan ku bangun n jogging
memula kat taman tasik temerloh followed ngn taman tasik kubang gajah
lawak nama tapi taman dia nice
nie pintu masuk ke taman..ala² kubu lama..ahaks
yang I suka mementang nama taman kubang gajah
dekat trek jogging dieorg siap buat decoration tapak kaki gajah
memula i ingat aper..duk belek2..rupanyer mmg corak tapak kaki gajah
pandai betul sesuaikan taman dgn namanyer
sonok plak tgk
nampak tak???
ader 3 tapak kaki gajah yang dikesan di situ..hehe
setakat ini sahaja
update today
W/o= jogging satu pusingan taman tasik
setengah pusingan lagik tasik n setengah pusingan tasik kubang gajah
500x sky walker machine
bfast= nasi dagang setengah+ ikan tgkol+ timun
1/2 cucur bdk+ 1/2 karipap
nescafe
(menu sgt tdk clean sebab i was in my kampong..hehe)
lunch almost at 3pm= nasi putih half+ ikan bakar cicah air asam+ sayur kubis
indulge= karipap, grg pisang, cucur udang
W/O ptg= NMTZ JM
dinner= belum difikirkan sebab tak lapar gik..if lapar maybe egg salad sajerk

11/10/2009

erm

erm...maafler lama tak ngepost cnie
i'm really busy with work+ sibuk ntah pape..hehe+ tarak mood mau update
so nak citer what happened last week
I went to KEPONG KOPITIAM on friday with one of my best member, Sabirra
kalau i kuar ngn dia nie mmg kita org suker jalan2 cari makan, satu kepala
kdg2 i survey tempat n ajak dia, kali ni dia pla introduce me to this kopitiam
I'm gonna paste sabirra's menu on that day sebab we ols makan lebih kurang jer
she had kung bao chicken rice and me mermites chicken
the texture of the chicken almost the sama
yang kung bao(fried with dried chilly n halia)
mermite(kuah masam manis+ ader timun n nanas ckit)
both of us ordered peach tea..leh tahan gak sedap, aku order cold and sabirra hot
here's the picture
and ader gak bubur kacang merah(sedap for me tapi sabirra tak suka)
so i give 4 star to the kopitiam and will try some other time with another menu
to sis polin: i wanna try teh -c sebenarnyer, tapi the set i pilih dah ader peach tea, next time arr try the teh -c..hehe

then on sunday, I went to KUANTAN PAHANG..byk giler i makan..
tak snaggup nak tempek gambar
we went to taman gelora, (pantai)..just amik angin
ni gambarnyer..tapi i look very fat dlm gambor nie, baju tue licin ala2 melekat(nyampah tengok)
and went to teruntum mini zoo
i suka gambor nie sebab burung unta @ostrich tue pun posing pandang the camera..hehe
then went to my aunty's house also
mostly hari tue mmg vacation yang penuh dgn sinfull food
esoknyer (iaitu semalam) i terus mik EL
bangun pagi ala2 insaf did JM MAXIMISE followed by zumba kellogs rutina set 2 &3..hehe

11/05/2009

after long time

dah bape lama i tak ngupdate my blog
since isnin lepas terkena diarrhea@cirit birit
my mood jadik swing jerk and malas update
last workout on tuesday itupun i just did 20 minutes pilates
ao minutes bonnies total body
10 minutes bonnies thights
ptg nie plak ader janji ngn PT kat gym since dah tangguh apooinment 2x sebab tak sihat
my right leg pun cam lenguh2 + sakit
i guess sebab tak workout kot
kalau workout elok jer plak kaki nie
tapi perut sampai hrnie still rasa macam tak sedap...erm maybe kesan CB haritu
keje plan banyak tapi diri sendirik cam takder mood nak wat
YA ALLAH berilah petunjuk dan hidayahmu supaya hambamu ini rjn n bersemangat ckit..amin